Egy nap mindenkinek csupán 24 órából áll, mégis sokszor előfordul, hogy ez idő alatt egyesek tevékenyebbek, mint mi. A megoldást a megfelelő időgazdálkodás jelentheti.

Az időgazdálkodás legfőbb célja, hogy optimalizálni tudjuk időnket, ezáltal csökkentve a fölösleges dolgokkal töltött órák számát, így növelve hatékonyságunkat – véli Potencsik Szilárd.

Elsőre bonyolult dolognak tűnhet a fogalom, de az időgazdálkodás tanulható.

Potencsik Szilárd összeírt Neked 5 könnyen alkalmazható tippet az időgazdálkodás témakörében

  1.     Vezesd egy helyen teendőidet!

Ne tarts külön határidőnaplót a céges- és magánügyeidnek, ne kis fecnikre és post it-ekre írd fel a feladataidat. Attól függően, hogy konzervatív típus vagy, esetleg szereted a technika újdonságait, választhatsz a hagyományos határidőnapló és a telefonodon található beépített naptár között is.

  1.     Rangsorolj!

Amint összeírtál minden elvégzendő feladatot, kezdd el csoportokba rendezni őket. Stephen Covey módszere például remek kapaszkodót nyújthat a folyamat elején. Az úgynevezett fontos-sürgős mátrix használatával, körvonalazódhat feladataid határideje.

  1.     Tervezd be teendőidet a naptárba!

Most, hogy már látod, mely feladatokkal kell először foglalkoznod, kezdd el őket beírni a naptárodba. Például minden nap 10 és 11 óra között e-maileket olvasol. (Tudtad, hogy sokkal hatékonyabb, ha nem olvasol el rögtön az e-mail megérkezéskor minden levelet? Így nem zökkent ki.)

  1.     Fejezd be, amit elkezdtél!

Nagyon sok fölös energiát emészt fel, ha mindenbe csak belekapsz, de nem fejezed be őket. Ha beírtad a naptárba, hogy délután kettő és négy óra között egy adott feladattal foglalkozol, ne csapongj! Négy óra után jöhet a következő feladat, addig erre koncentrálj!

  1.     Lefekvés előtt gondold át a mai napodat, és tervezd meg a holnapit!

Hogy teljesítettél ma? Elvégezted, amit szerettél volna? Ha igen, remek!

Amennyiben nem, akkor se csüggedj, holnap új nap, új lehetőség. Gondold végig, milyen feladatok várnak rád, ne érjen váratlan hegyomlásként a teendők sokasága.

Érdekel a téma, szeretnél még jobb lenni időgazdálkodás tekintetében? Potencsik Szilárd tréningjein profivá válhatsz!